Ideer er merkelige. De kverner ikke hvis du ikke arbeider med dem!

Tenk deg å gi liv til figurer og tegninger å se dem springe ut av papiret ! Lage smilemunn og sur-munn, velge humør til en stol, bestemme sted for filmingen, for så å animere! Det har barna på Færder Kultur sitt sommerverksted gjort i en hel uke.

«Stol på meg, kjære!»

Å gi liv

Ordet animere betyr å «gi liv» – det er å skape liv og bevegelse til figurer og gjenstander. Når en film animeres gjøres det ikke på vanlig «filmmåte», men ved at et og et bilde tas etterhvert som gjenstanden endrer plass eller posisjon. Når bildene settes sammen, ser det ut som om det er filmet på «vanlig vis».

En god ide!

sommerverksted, færderkulturverksted, animasjon

Piksilasjon er en teknikk der det brukes gjenstander eller mennesker som endres eller flyttes litt for hvert bilde. Her studerer de hvordan denne teknikken har fungert.  Foto: Martin Eldøy

Gode ideer kommer som regel ganske kjapt, men for at de skal bli til noe, må de jobbes med!  Gjennom lek og moro gav Tuva elevene mulighet til å utforske ulike teknikker og metoder, slik at de ble proffe nok til å gjennomføre ideen og lage egen animasjonsfilm. Stop motion, cut-out og pixellering var bare noen av teknikker som barna lærte, og som de kan fortsette å gjøre selv med enkle midler.

Stop-motion film er en animasjonsteknikk det det brukes dukker, mennesker eller gjenstander som flyttes og avfotograferes bilde for bilde.

summene insekter inntar filmen!

Det kommer an på øynene som ser!

Øyne og munn er med på å gi liv til figurene, og de ble laget av Tuva hjemme på kjøkkenet sammen med Anne fra Kattas figurteater ensemble før elevene kom til animasjonsverkstedet. Barna kom raskt i gang med å gi liv til egne figurer og oppdaget fort hvor viktig øynene og munnen er for uttrykket!

sommerverksted færderkulturverksted animasjon

Det er bare prat på deg !

Det kommer an på øynene som ser

se meg! se meg! se meg!

 

 

 

 

Samarbeid er tingen!

For å lykkes med å lage en animasjonsfilm må elevene samarbeide godt, de må diskutere seg frem til gode løsninger, og det krever øvelse!  Å gi fra seg litt av sin gode ide og kunne ta i mot andres gode ideer er en krevende øvelse, derfor var det befriende å høre latter på animasjonsverkstedet, og mer og mer etterhvert som elevene ble tryggere på hverandre, og på sin egen ide! Og det er vel ingenting som smitter så mye som latter! Tuva gav elevene konkrete tilbakemeldinger som de kunne vokse på.

Å sette av tid til evaluering er å investere i kreativitet og ny kunnskap.

Animasjon – magiens verden!

En av de første til å lage animasjonsfilm far J.Stuart Blackton, som i 1906 laget filmen Phases of funny faces. Filmen viser en mann som tegner morsomme ansikter på en tavle, og ansiktene fortsetter å forandre seg etter at han har sluttet å tegne. Slik var det på sommerverkstedet også, for etter at alle barna hadde animert stoler som smiler, steiner som snakker og trær som danser – så var det nesten som om de fortsatte med det også etter at filmen var slutt! Det er det som er fantasi, det er det som er MAGI!

animasjon

Cut-out film lages med figurer (feks. papp eller papir) som flyttes litt for hvert bilde som blir tatt.

Animasjon krever konsentrasjon og stor iver!