– Vi snakker gjennom kunsten

av Telma Bergan

Festivalens egen maskot som heter Tale Tang. Hun er laget av søppel fra havet. Foto: Guro Lepperød

For 8-9 år siden startet Kari Prestegaard og Astor Andersen kunstprosjektet som skulle gjøre et skummelt tema litt morsommere.

Kunstnerduoen Prestgaard/Andersen inspirerte med sitt miljøengasjement på Grønn Øy-festivalen i helga.

På grønn øy festival er de for å undersøke sammen med barna de kreative og kunstneriske mulighetene som ligger i marint plastsøppel. De har både workshop og viser frem kunsten de har laget. De har også laget festivalens egen maskot som heter Tale Tang, Tale er laget av søppel fra havet. De vil gjøre et skummelt tema litt morsommere gjennom kunsten.

De startet med dette rundt 2010/2011. Det har skjedd mye siden den tid. Før var det nesten ingen som hadde lyst til å snakke om det. Men vi bare fortsetter med det fordi det er fortsatt folk som ikke vet om det, forteller Prestegaard.

Det var stor aktivitet i teltet der plast fra havet ble til små kunstverk. Foto: Guro Lepperød

Igjennom kunsten forteller de at de vil gjøre barna mer bevisst om hva som havner i havet, og øke kunnskapen om plast i havet. Begge var interessert i kunst fra før av, og ville gjøre noe som ikke politikere eller forskere kunne gjøre. – Vi snakker gjennom kunsten.

Mye av plasten som havner i havet er engangsplast som bare blir kastet etter bruk.

Hva er deres tanker om engangsplast? – Man kommer ikke unna engangsplast. Det går ikke bare å se på engangsplast som en ting, men hvorfor det er der.

For å hindre at plasten havner i havet burde vi bruke mindre plast og kildesortere det.Telma

«Søppel finnes ikke, bare ressurser på avveie.» sier miljøkunstnerne Kari Prestgaard og Astor Andersen.

Telma Bergan (14) skriver for Lokus . Færder Kulturverksted står bak Locus og samarbeider med Retorikkbyrået. Ta kontakt dersom du er ung, miljøbevisst og har stor formidlingstrang.