Verken fugl eller fisk

– i et hav av plast

Vi fyller havet med plast. Innen 2050 kan det være mer plast enn fisk i havet.

På kunstverkstedet «Verken fugl eller fisk – i et hav av plast» undersøker barn hvordan plast i naturen kan bekjempes. Verkstedet er utviklet av kunstnerne Kari Prestgaard og Astor Andersen på oppdrag fra Den kulturelle skolesekken. Med plastsøppel fra alle verdenshav gjenskaper barn sårbare fugle- og fiskearter i fargerike og meningsmettede bilder. Bildene selges til inntekt for UNICEF. På sommerens «Grønn Øy festival» kan du få være med på workshop!

Villsvinfisk. Laget sammen med elever fra klasse 6b på Vassenden skule. (Idé, formidling og foto: Prestgaard/Andersen)

Fremtidstro

– Å formidle planetskader til barn er som å balansere på en stram line spent opp mellom håp og avmakt. Hvor mye kan vi fortelle 12-åringene uten å gjøre dem motløse? Utfordringen er å informere på en slik måte at barna får lyst til å bli med å rydde strender og være små miljøhelter. En generasjon uten fremtidstro er ikke mye verdt, sier Astor Andersen.

Miljøkunstnerne Kari Prestgaard og Astor Andersen arbeider med å formidle plast i havet til barn og unge. Bildene de lager sammen med barna selges til inntekt for UNICEF. (Foto: Lars Opstad / Kulturtanken)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En visuell stemme

– Når forskerne forteller oss om plast i havet, benytter de tall og statistikk. De snakker til hjernen. Bildene våre skal være en visuell stemme for vitenskapen, der publikum kan investere følelser. Det er først når hodet samarbeider med hjertet at det begynner å skje spennende ting,  sier Kari Prestgaard.

Pedagogisk verktøy

– Når barn lager kunst av strandplast blir de utfordret på hva søppel er og hva søppel kan brukes til. Med kunst som pedagogisk verktøy viser vi barna hvordan gjenbruk og sirkulær økonomi kan fungere i praksis. Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt, sier Astor Andersen.

https://www.nrk.no/video/PS*310472

Ressurser på avveie

– Søppel finnes ikke, bare ressurser på avveie. Dette er vårt credo. Vi ønsker å gi barna en positiv opplevelse med det negative. Til og med plastsøppel funnet på en strand har en verdi og kan brukes til noe. Barna forstår dette intuitivt og synes det er spennende å lage bilder på denne måten, sier Kari Prestgaard.

Miljøkunstnerne Kari Prestgaard og Astor Andersen arbeider med å formidle plast i havet til barn og unge. Bildene de lager sammen med barna selges til inntekt for UNICEF. (Foto: Janne Lepperød.)