God mat er gøy og enda bedre når vi lager den sammen!

Det er lite som kan måle seg med å sitte rundt bålet og kjenne lukten av pinnebrød som sakte men sikkert blir stekt over glørne! Foto: Martin Eldøy

Har du noen gang vært på et matverksted, lagd fiskekaker fra bunn av, fermentert kål eller smakt  grillet vannmelon? Har du fått servert focaccia med blomkarse, massert grønnkål eller spist pinnebrød med lavendel rundt bålet? Ikke? Da har du ikke vært på sommerverkstedet på Færder Kulturverksted  med Kim Wiuff fra Tjøme Kolonial

Pinnebrød – barnas favoritt?

Pinnebrød med urter er en super kombinasjon, og når man i tillegg steker pinnebrødet sammen med 23 barn, sola skinner og det er sommerferie, ja da blir starten på dagen rett og slett god!

-Men man må passe på at deigen blir bare litt brent på utsiden, det er da det smaker best.

Den som intet våger, kjeder seg!

Kim er tidlig på om morgenen, han vet at alt må være på plass; dagens oppskrift, dagens ingredienser og alt av utstyr må være på plass. Den første gruppa på matverkstedet skal lage lunsj, dekke langbordet og servere 23 barn med «ulvehunger» og sultne blikk!

Sommerverksted Færder Kulturverksted Mat

«Vi vil ha pizza eller taco», er det en som sier, men Kim bare smiler og lar barna lage nye spennende retter, hver dag; kylling tilberedt med sprø grønnsaker og spiselige blomster, risotto med urtesalat, humus , fiskekaker, grillet vannmelon og mye mye mer!

– Den som intet våger, kjeder seg!

Noen kvier seg litt, men de aller fleste prøver. Og dommen? – Kan jeg få mer?

Risotto med urtesalat

Sommerlig tomatsuppe. Se oppskrift!

færder kulturverksted sommerverksted mat

Og verdens beste Focaccia må selvfølgelig pyntes med blomkarse!

 

sommerverksted færderkulturverksted mat

Lavendel både lukter og smaker godt!

Spiselige blomster

Ei av jentene på sommerskolen kan navnet på nesten alle de spiselige urtene og blomstene i hagen og hun kan fortelle at blomkarse for eksempel har en litt pepperaktig smak!

Kim tar stadig barna med på en runde rundt i hagen og lar de få smake på de ulike urtene og de spiselige blomstene. Han forteller hva og hvordan de kan brukes i matlagingen.

Underjordiske og overjordiske gleder!

sommerverksted færder kulturverksted matverksted

Hagemat

Underjordiske gleder, som poteter, persillerot, jordskokk og rødbete har knoller på røttene som kan spises, men på sommerens første sommerverksted er de ikke spiseklare! Vi fikk derfor levert grønnsakene fra Rosnes Gårdsdrift som produserer økologiske grønnsaker på friland.

Vi fikk blant annet de grønnsakene som ikke kunne leveres til butikkene fordi de hadde feil størrelse, fasong eller farge. Det er jo merkelig at butikkene ikke vil ha de for grønnsakene smaker jo helt TOPP!

grønnsaker Kast mindre mat færder kulturverksted

Sunn mat med skjønnhetsfeil.

40 prosent av all mat blir aldri spist, og avvisning av «stygg mat» – avling som er ute av fasong eller på andre måter ikke er perfekt, og som sorteres bort allerede før grønnsakene når matbutikkene – er medvirkende til at vi kaster for mye mat.Fra Aftenposten innsikt

Noe i gjære!

At fermentering er in, har knapt gått noen forbi, og selvfølgelig måtte elevene få lære om  fermentering på matverkstedet! God hygiene er som alltid et MUST!, og så gjelder det å jobbe med kålen; masere og kna den til det pipler ut små vanndråper – til elevenes store forundring! Hvor kommer vannet fra, lurte de på og Kim forklarte og gav elevene kunnskap, inspirasjon og troen på at de også kan lage god og sunn mat!

Fermentering av kål. Supermat!

Fermentert kål på glass!

 

 

 

 

 

Så søtt og så syrlig!

Rabarbra – med og uten sukker! Rabarbra er sommerminner – i generasjoner! En enklere staude finnes knapt – og rabarbrapai – mmmm hva mer kan vi si?  De ulike oppskriftene legges ut etterhvert og denne kan du glede deg til! Kim er jo superkokk og de små triksene, de triksene som gjør den store forskjellen, de har han delt med barna!

rabarbra færderkulturverksted

Full konsentrasjon!

Drikk vann – spis vann ! 

Vann er den beste tørstedrikken! På sommerverkstedet ble det kun servert vann, fra springen og om det var noen som ikke var fornøyd med det,  – ja så hørte vi ingen ting !

Vann vann vann

Grillet vannmelon