Farger fra naturen – en helg med håndverk, fellesskap og minner for livet

Når du driver med plantefarging, blir du bedre kjent med plantene rundt deg.

Forrige helg samlet 20 ivrige deltakere seg på Færder Kulturverksted til et to dagers plantefargingskurs – et kreativt eventyr som koblet sammen generasjoner. Deltakerne var ofte mor og datter eller bestemor og barnebarn, noe som ga kurset en varm og inkluderende atmosfære. Sammen fikk de oppleve den eldgamle kunsten å utvinne farger fra naturen, med god veiledning fra Eva Lutnæs og datteren Hanna.

Plantefarging: En arv som videreføres

På første dag fikk deltakerne lære kunsten å utvinne fargestoff fra planter. Gjennom hele prosessen, fra å beise stoffet med naturlige beisemidler som alun, til å farge det jevnt, skapte deltakerne sine egne, unike tekstiler. Den erfarne kursholderen delte sin lidenskap for plantefarging og tradisjoner:

«Jeg har gledet meg til dette i månedsvis,» sier hun, «fordi jeg har vært på dette vakre stedet og holdt kurs før. Her er det godt å være, nydelig mat, proft vertskap som får folk til å trives, og mange kriker og kroker å gå på oppdagelsesferd i.»

Kursholderen Eva Lutnæs delte sin lidenskap for plantefarging og tradisjoner.

Hun fortalte også hvordan plantefargingen er en arv hun har tatt videre fra sin egen mormor, Martha Sæterbakken, som inspirerte henne til å utforske naturens fargepalett. «Det ble en nesten elektrisk stemning på kurset da deltakerne flyttet hver sin ullfiltbit fra gryte til gryte for å fange fargene de helst ville ha,» delte hun. I tillegg til plantefarging av tekstiler, farget gruppen garn og kardet ull som skulle brukes i det kreative arbeidet neste dag.

Et samspill mellom generasjoner

Dag to var viet til kreative prosjekter. Deltakerne vevde med ulike teknikker, som brikkevev, og laget drømmefangere. Kursholderens 13 år gamle datter, Hanna Lutnæs, var også med og bidro som instruktør. Hun har lært kunsten fra sin oldemor og har vært en del av disse kursene flere ganger tidligere. «Hanna tok med deltakerne ut i skogen for å plukke blader til gulfarge og var raus med hjelp og forklaringer når deltakerne sto litt fast,» forteller kursholderen stolt.

Kursholderens 13 år gamle datter, Hanna Lutnæs, var også med og bidro som instruktør.

Denne helgen var ikke bare en praktisk opplevelse, men også en sosial møteplass der bånd ble knyttet på tvers av generasjoner. «Jeg har selv sett etter kurs der barn og voksne kan gjøre noe sammen. Derfor ble jeg veldig glad når Janne ville være med å arrangere et slikt kurs. Det å skape noe sammen og få lære noe i lag tenker jeg er en fin måte å knytte tettere bånd på,» sier kursholderen.

Færder Kulturverksted – en arena for mestring og skaperglede

Kurset ble holdt på Færder Kulturverksted, et verksted for kreativ problemløsning og praktisk håndverksarbeid. Her jobber vi for at barn og unge skal få oppleve gleden ved mestring gjennom å arbeide med materialer, med verktøy og utstyr, med hånd og øvelser, og med skapende prosesser. Alt arbeidet på verkstedet er direkte eller indirekte knyttet til miljø, miljøvern, forbruk og gjenbruk. Vårt motto er: forske, lære, skape – og ha det gøy!

Færder Kulturverksted drives av Janne Lepperød, som har skapt en møteplass for skaperglede på Villstrå, et lite småbruk på Tjøme. Med denne visjonen har verkstedet blitt en arena hvor kreativitet og fellesskap står i fokus, og hvor man kan lære noe nytt samtidig som man har det gøy.

En av kursdeltakerne laget denne vakre drømmefangeren.

En sanselig opplevelse

For deltakerne ble helgen fylt med minner som vil vare lenge. Ikke bare tok de med seg fargerike tekstiler og garn hjem, men også følelsen av å ha delt en kreativ opplevelse med sine nærmeste. «Nå har deltakerne mange gode minner å ta med seg hjem, et lite sansekikk for hendene, øynene – og munnen, med all den gode maten Janne hadde laget,» avslutter kursholderen med et smil.

Kurset var en suksess som satte spor i både hender og hjerter, og mange av deltakerne ser allerede frem til neste anledning til å dykke ned i naturens fargeunivers.