ARVEGULL

Å ta vare på og sy om, i stedet for å kaste, er en enkel måte å ta klimabevisste valg på i hverdagen. Les om Arvegull og hvordan Camilla hjelper deg med å ta vare på dine favorittplagg, slik at de holder litt lengre.

Foto: Nina Therese Blix

Et av mine mål når jeg arbeider med et stykke tekstil, er alltid å bruke det helt opp! De minste stykkene blir til hårstrikk og sløyfer, eller kanskje egenproduserte knapper. Resten bruker jeg som fyll i kosedyr. Å ha utnyttet materiale på en slik måte er utrolig tilfredsstillende! Det er en egen kunst, og kunst blir man glad av! Det sier Camilla Bjune, eier og daglig leder av ARVEGULL. Gjennom FIKS reparasjonsverksted, kan du nå få vurdert og prissatt hva det vil koste å forlenge levetiden på plagget ditt.

Camilla har et kreativt hode, med sans for både funksjonalitet og farge. Og sammen med det, et stort hjerte for miljøengasjement. Det ligger i navnet, Arvegull, at Camilla er opptatt av kvalitet. Klær skal vare lenge, og kunne gå i arv.

-Vi må ta vare på jorda, med tanke på barna, og fremtiden. Det betyr helt å bruke bærekraftige, etisk fremstilte materialer som er snille mot naturen og mennesker; med fokus på produksjonsmetodene i tekstilbransjen, arbeiderne i den, og de som skal bruke sluttproduktet.

 FÆRDER KULTURVERKSTED er et ideelt AS som arbeider med kunst, kultur og håndverk som verktøy for å bidra til en bærekraftig utvikling både lokalt og globalt. Vi skaper arenaer for formidling, tilbyr kurs for barn og unge i alle aldre og bidrar til livsmestring og samfunnsinnovasjon gjennom sosialt entreprenørskap.

Artikkelen nedenfor er fra ØYENE (nettavisa 4.februar 2019) Skrevet av Nina Therese Blix

Camilla Bjune i Vestskogen er designer, med sitt eget firma Arvegull. Nå skal hun hjelpe til så andres gull varer lenger, ved å reparere klær gjennom Fiks i Færder Kulturverksted.

Camilla Bjune syr unike barneklær, hovedsaklig i naturmaterialer, som skal vare lenge og kunne gå i arv.

– Jeg er opptatt av redesign og gjenbruk, og lager praktiske, etiske barneklær, forteller hun.

Hun har blant annet vunnet NRK Symesterskapets Redesignkonkurranse på internett.

Helt siden hun var liten har hun vært opptatt av søm og design, og forkjærlighet har hun for retrostil og klare, sterke farger. Etter hvert vokste også miljøengasjementet fram. Stoff utnyttes til siste rest.

Starter nytt tilbud

Selv er Camilla mamma til fire, syr de fleste av barnas klær, og ser verdien av å kunne reparere.

En annen som ser verdien av det, og som også har fått spørsmål om ikke det går an å tilby en mulighet innenfor dette, er Janne Lepperød i Færder Kulturverksted.

– Gjenbruk, redesign og reparasjon av klær er i vinden. Å ta vare på og sy om, i stedet for å kaste, er en viktig og enkel måte å ta klimabevisste valg i hverdagen. Slik minsker du forbruket og det er bra både for økonomien og miljøet, smiler hun.

Derfor har kulturverkstedet nå startet opp Fiks verksted, som nettopp skal fikse favorittplaggene så de holder litt lenger. God respons har de også fått.

– Vi er i gang med oppdrag, kan Lepperød melde.

– Vi trenger ikke alltid kjøpe nytt

Fiks vurderer og prissetter hva det vil koste å forlenge levetiden på plagget ditt, og om eieren går for forslaget, er det altså Camilla Bjune i Arvegull som får i oppdrag å fikse plaggene.

– Godt materiale, som gode ullvarer for eksempel, koster, og da kan det være lønnsomt å reparere. Vi trenger ikke hele tiden kjøpe nytt, minner Lepperød og Bjune om.

Etter hvert kan det også bli aktuelt for kulturverkstedet å holde kurs i redesign.

Færder Kulturverksted har flere planer framover, som du kan lese mer om her:

I sommer er det klart for to kulturelle verksteder

Janne og Rolf på Tjøme har en festival på gang til sommeren