Stemningsrapport fra et sommerverksted

Det yrer av liv på sommerøya og Færder kulturverksteds sommerverksted er i gang!
Her kommer en liten stemningrapport fra den første dagen:

Figurteater

«Se! Nå har Alma funnet ut hvordan katten kan bli større». På lerretet utspiller det seg en dramatisk kamp mellom katt og veps. Med figurteater blir papir til liv når barna klipper og limer før det hele lyssettes. Anne, som er leder ved Kattas figurteater Ensemble, har lang erfaring som figurspiller, dramatiker og instruktør og viser de gryende figurspillerene hvordan det kan gjøres. Denne uken deler hun figurteaterets magi med 23 barn og unge på Færder kulturverksteds sommerverksted på Tjøme. 

Animasjonsfilm

 

Animatør Tuva Synnevåg viser og veileder på sommerverkstedets animasjonskurs. Vi gleder oss til å se resultatene fra de unge filmskaperne!

Insektshotell

  

«Dersom biene på jorda forsvant, ville menneskeheten ha fire år igjen å leve», mente Albert Einstein. Fult så dramatisk håper vi ikke at det er, men det som skjer med insektene våre er like fult svært alvorlig! Med gjør-det-selv kit fra Drop Inn insektsbolig lager vi insektshotell for å gi husly til insekter året rundt slik at de kan gjøre jobben sin med å pollinere plantene og blomstene rundt oss.

Men hvilke insekter kan vi regne med at flytter inn i de nybygde hotellene? Emilie, Freya, Anna og Sara har svaret klart: «Bie!», «Humle!», «Veps!», «Edderkopp!», roper de nesten i kor. «Og sommerfugl», hvisker Janne. «Sommerfugl!», sier jentene. Og hvorfor må vi ta vare på insektene våre, hva er det som gjør at de forsvinner? «Jeg vet!», svarer flere ivrig: «Det var en giftig greie man brukte som gjør at ugresset forsvinner. Og da forsvinner insektene og».

For kort tid siden ble tre plantevernmidler som skadet bier forbudt i EU, og dermed også i Norge. Det er en seier for de livsviktige biene! Janne Lepperød er lærer og formidlingskonsulent, og gjennom Kunst i skolen, i samarbeid med DKS har hun formidlet vandreutstillingen «Hvis biene forsvinner…». Her har over 700 elever på 21 skoler i Sandefjord fått ta del i hva som skjer hvis biene forsvinner og hva vi kan gjøre for å hjelpe dem. Erfaringene fra arbeidet har Janne tatt med seg til Færder kulturverksteds sommerverksted. Nå håper hun og barna at insektshotellene vil gi husly for pollinerende insekter. «Ja, for hvis ikke kan det hende vi ikke får tomater til rød saus på pizzaen», forteller jentene. «Eller salsa!», skyter en annen inn. «Det må vi ha».

Sjonglering

 

Det er både praktisk matematikk, fysikk og kreativiteten som trenes når man sjonglerer med én eller flere baller. Martin Eldøy viser frem hvordan han bruker musikk og rytme for å skape sjongleringskunst. Ebba og Andrea (begge 12) synes det er morsomst med kontaktballer. «Sjekk! Det ser ut som den ikke beveger seg», forteller de og viser frem.

 

Mat

«Nå er det mat!» Kim Wiuff fra Tjøme kolonial kommer bærende på en stor gryte tomatsuppe med tilhørende foccacia dekorert med spiselige blomster og planter. Maten har han laget sammen med barna. Alle er enige om at den er myyye bedre enn posesuppe, og at det tar litt tid er verdt det. «Jo lenger tid, jo bedre blir den», konkluderer Shirin (13). Oppskriften på tomatsuppa á la Færder kulturverksted finner du her.

Det tar noen knappe sekunder fra det du henter i hagen når ganen og magen. Alma har pyntet focaccia med blomkarse.

…og litt lek og moro

Det var mange spente barn som møtte opp for sommerverkstedets første dag. Noen kom sammen med andre, mens andre ikke kjente noen fra før. Vi er sikre på at denne uka med sommerverksted kommer til å by på både nye vennskap, latter og glede, både for barn og for voksne. Og mellom animering og teater, insektshotellbygging, sjonglering og matlaging har det også blitt tid til litt lek og moro.

Fordi sommeren tilbringes best i toppen av trærne der morellene er søtest!