Lihkku beivviin!

Gratulerer med dagen! Tuva Synnevåg har laget en nydelig liten film som gir et vakkert glimt av vår samiske kulturarv. – Jeg syns det er viktig å verdsette og ta vare på gammel kultur og visdom som gir andre verdens- og livsanskuleser enn slik vi er vant til å tenke, sier Tuva.

Sàiva er en personlig tolkning av en utbredt forestilling blandt samer – og blandt sibirske stammer – om at når man dør, kommer man til et sted hvor alt er oppned og motsatt av denne verdenen. Filmen handler om en jente som, med hjelp av en noaide (samisk sjaman), leter etter sin kjæreste som har omkommet.

Med denne filmen er vi med og feirer Sámeálbmotbeaivi – altså Samenes nasjonaldag. Til lykke med nasjonaldagen.

Stillbilde fra animasjonsfilmen Sàiva av Tuva Synnevåg

I filmen har jeg tatt utgangspunkt i en forestilling som har vært utbredt blandt samer, men også over hele det sibirske området, om at når man dør så kommer man til en verden hvor alt er motsatt og oppned i forhold til denne. Det ble sagt at menneskene i Saivu gikk med føttene sine mot våres. 
Jeg har gjort en tolkning ut fra løse tråder som jeg har lest om og hørt om, for dette er en eldgammel kultur som har vært basert på muntlige overføringer, og det finnes derfor langt større variasjoner og tolkninger enn i mytologier som har blitt fastsatt og nedskrevet. Det gir også et spennende spillerom til den som ønsker å gjøre en tolkning.

Les mer om Sàiva på Tuva sin nettside der hun gir deg bakgrunnskunnskap og forteller hvorfor hun laget den.

Filmen er kjøpt opp av Tromsø museum og Canal Arte, og har blitt vist på over 60 festivaler rundt omkring i verden. Den mottok 6 priser.

Tuva har også mange andre filmer du bør se. Ta en titt på nettsiden hennes.

Tuva Synnevåg​ har vi med oss på Sommerverkstedet. Det er vi utrolig glade for!